Razlika između statičkog, dinamičkog i e-commerce veb sajta

Veb sajtovi dolaze u različitim oblicima i mogu da se podele na statičke, dinamičke i e-commerce. Na prvi pogled, razlika između ove tri grupe veb sajtova nije očigledna. Oni, za korisnika, mogu da deluju identično, ali za vlasnika veb sajta, ova razlika je izuzetno važna. Ukoliko izaberete pogrešnu vrstu veb sajta, učinićete svoje poslovanje teškim i skupim.

U ovom tekstu detaljno ćemo objasniti šta su statički, a šta dinamički veb sajtovi, a pogledaćemo i zašto se e-commerce veb sajtovi navode kao posebna kategorija.

Šta su statički veb sajtovi?

Statički veb sajt se sastoji od HTML, CSS i JavaScript fajlova. Svaki HTML fajl predstavlja jednu stranu na veb sajtu. CSS služi za uređivanje izgleda veb sajta, a JavaScript mu daje dinamičnost, na primer, kada kliknete na dugme, otvori se meni.

Bitna stvar ovde je to što svaki HTML fajl predstavlja jednu stranu. To znači da veb sajt izgleda tačno onako kako je kodiran. Kada posetite, recimo, naslovnu stranu, vi gledate HTML fajl te strane. Čak i kada dve ili više strana imaju isti sadržaj, kao što je footer, koji uglavnom izgleda isto na svim stranama, kod tog footer-a se nalazi u svakom HTML fajlu.

Statički veb sajtovi su jednostavniji za izradu od dinamičkih i to ih čini jeftinijim. Problem je u tome što CMS sistemi (Content Management System – sistem za upravljanje sadržajem), kao što je WordPress, ne mogu da se koriste za upravljanje sadržajem ovakvih sajtova. To čini dodavanje i menjanje sadržaja komplikovanijim, zato što se to mora uraditi u kodu, a za to je neophodno da imati znanje ili da potražiti usluge programera.

Prednosti statičkih veb sajtova su to što su jeftiniji, maksimalno bezbedni i izuzetno brzi. Razlog zašto se ovakvi sajtovi tako brzo učitavaju je zato što se za prikaz sadržaja koriste samo statički HTML fajlovi. Kod dinamičkih sajtova sadržaj se prvo čita iz baze pa se onda generišu stranice koje se prikazuju korisnicima, što je značajno sporiji proces. 

Ukoliko vam je potreban veb sajt na kome ćete postaviti sadržaj koji se neće menjati, niti će se često dodavati novi sadržaj, onda je ovakav veb sajt savršena opcija za vas. Nema potrebe da imate sistem za upravljanje sadržajem, ako nemate potrebe da isti menjate. Dodatna prednost statičkih sajtova je to što za njih nema troškova tehničkog održavanja.

 

Šta su dinamički veb sajtovi?

Videli smo da je kod statičkih veb sajtova svaki HTML fajl jedna strana. Ovo nije slučaj kod dinamičkih veb sajtova. Dinamički veb sajtovi prikazuju stranice korisnicima tako što CMS koji pokreće sajt čita podatke iz baze podataka i od tih podataka generiše stranice. CSS i JavaScript se koriste isto kao i kod statičkih veb sajtova.

Ako uzmemo primer footer-a, koji je isti na svim stranama, kod dinamičkih veb sajtova kod footer-a se nalazi u jednom, posebnom fajlu, a taj fajl spaja sa drugim fajlovima teme, tako da se footer dodaje na svaku stranu na kojoj imamo footer. Ista procedura važi i za sve ostale elemente stranice.

Dinamički veb sajtovi su komplikovaniji za izradu i za održavanje, a to ih čini skupljim. Prednost je u tome što se za upravljanje sadržajem koriste CMS sistemi, kao što je WordPress. Na primer kada dodajete novi post (članak) u svoj blog pomoću WordPress-a, vi u editoru pišete običan tekst, a za ovo možete da koristite i različite page builder-e. Kada objavite post, tekstu koji ste napisali se dodaju ostali HTML elementi stranice i na taj način se formira nova strana na blogu.

Najveći nedostatak WordPress veb sajtova su brzina i bezbednost. Problem brzine može da se reši kada je veb sajt kvalitetno napravljen (kod je kvalitetno napisan i dobro optimizovan). Brzina otvaranja WordPress sajta u mnogome zavisi i od kvaliteta hostinga.

Što se tiče bezbednosti, WordPress je program otvorenog koda, što znači da svako, besplatno, može da preuzme WordPress i pogleda kod kojim je on napisan. Hakeri napadaju ove veb sajtova tako što u kodu WordPress-a pronađu određenu ranjivost i na taj način probijaju zaštitu veb sajta. Sav kod statičkih veb sajtova je samo vaš i niko ga ne može videti, tako da je hakovanje gotovo nemoguće.

Dinamički veb sajtovi zahtevaju redovno tehničko održavanje, koje podrazumeva:

 1. Redovni backup baze podataka
 2. Redovni backup svih fajlova
 3. Redovno ažuriranje softvera
 4. Testiranje i optimizacija nakon ažuriranja softvera
 5. Ispravljanje grešaka koje se mogu javiti prilikom ažuriranja softvera

Imajte u vidu da se WordPress redovno ažurira i tu se najčešće poboljšava njegova bezbednost. Nemojte misliti da je WordPress veb sajt tako lako hakovati, nije slučajno da je ovo najpopularniji CMS sistem na svetu, a postoje i načini da se ovakvi veb sajtovi dodatno zaštite od hakovanja.

Ukoliko vam je potreban veb sajt koji će redovno dobijati novi sadržaj, dinamički veb sajt je opcija za vas. Ovakvim veb sajtovima ćete moći sami da upravljate, posle kraće obuke i za to vam neće biti potrebne usluge programera, što će biti značajna ušteda u odnosu na statički veb sajt.

 

Šta su e-commerce veb sajtovi?

E-commerce veb sajtovi spadaju u kategoriju dinamičkih veb sajtova. Razlog zašto smo ih stavili u posebnu kategoriju je činjenica da je ovo najkompleksnija vrsta veb sajta, tako da je glavna razlika između običnog dinamičkog veb sajta i e-commerce veb sajta broj opcija koje sadrže. Pošto spadaju u dinamičke veb sajtove, sve što smo rekli za njih, važi i ovde, tako da to nećemo ponavljati. Princip rada je potpuno isti.

E-commerce veb sajtovi se koriste za prodaju roba i usluga na internetu i omogućavaju plaćanje raznim metodama direktno putem veb sajta. Ukoliko vam je potrebna online prodavnica (e-commerce veb sajt), WordPress je odlična platforma za izradu i vođenje e-commerce veb sajtova.

E-commerce veb sajtovi su zbog svoje kompleksnosti najskuplje rešenje za izradu i održavanje, kao i za hostovanje, ali kada uporedimo troškove izrade online prodavnice sa troškovima opremanja fizičkog lokala, dolazimo do toga da je e-commerce veb sajt nepobedivo isplativija investicija.

Online prodavnicom pokrivate teritoriju cele države ili celog sveta (ukoliko je online prodavnica na engleskom), dok lokalom pokrivate ulicu u kojoj se lokal nalazi ili vremenom, ako lokal postane poznat, maksimalno što možete da pokrijete je teritorija jednog grada.

Dodatna prednost WordPress-a je to što su sve funkcionalnosti koje vam pruža ova platforma dostupne i kod e-commerce veb sajtova. Možete imati blog, komentare, forum i još mnogo toga, a upravljanje veb sajtom je jednostavno i posle kraće obuke, ovo ćete moći sami da radite.

 

Primer razlike između statičkog, dinamičkog i e-commerce veb sajta

 

Video transkript:

 1. Razlika između statičkog, dinamičkog i e-commerce veb sajta
 2. Ovo je primer statičkog veb sajta
 3. Statički veb sajtovi nemaju bazu podataka i nemaju administraciju
 4. Kod statičkih veb sajtova svi podaci se menjaju kroz kod
 5. Ovo je primer dinamičkog veb sajta
 6. Dinamički veb sajtovi su kompleksniji od statičkih
 7. Dinamički sajtovi imaju administraciju putem koje se lako i brzo može menjati izgled sajta i njegov sadržaj
 8. Ovo je primer administracije dinamičkog veb sajta
 9. Ovo je primer e-commerce veb sajta
 10. E-commerce veb sajtovi su najkompleksnija vrsta veb sajtova
 11. E-commerce veb sajtovi se koriste za prodaju roba i usluga na internetu i omogućavaju plaćanje raznim metodama direktno putem veb sajta.
 12. E-commerce sajtovi imaju administraciju putem koje se lako i brzo može menjati izgled sajta i njegov sadržaj
 13. Ovo je primer administracije e-commerce veb sajta

Izrada sajtova po sistemu ključ u ruke

Za koju god vrstu veb sajta da se odlučite, kod nas dobijate rešenje po sistemu ključ u ruke, a to podrazumeva:

 1. Dizajn i izrada vizuelnog rešenja prilagođenih potrebama vašeg posla
 2. Registracija domena i hosting
 3. Ubacivanje sadržaja na sajt
 4. SEO je uključen u izradu svakog našeg sajta
 5. Redovno tehničko održavanje
 6. Povezivanje veb sajta sa društvenim mrežama
 7. Optimizacija sajta za rangiranje na Google lokalnoj pretrazi
 8. Digitalni marketing

Kontaktirajte nas

 

Napišite komentar