Zašto je bitno izabrati dobar domen i kvalitetan hosting?

Kada se odlučite da napravite veb sajt za svoju kompaniju, prvo što treba da uradite je da obezbedite domen i hosting. Ukoliko vam ova dva termina nisu poznata u daljem tekstu ćemo detaljno objasniti šta oni znače i zašto je veoma bitno da izaberete dobar domen i kvalitetan hosting.

Šta je domen?

Prosto rečeno, ako je veb sajt kuća, domen je adresa te kuće. Kada u internet pregledač ukucamo adresu veb sajta, ta adresa izgleda ovako eradionica.com, gde eradionica.com predstavlja domen na kome se taj sajt nalazi. Domen se sastoji iz dva dela, u našem primeru to su eradionica i .com. Prvi deo je ime veb sajta, a drugi ekstenzija. 

Ekstenzija predstavlja kategoriju veb sajta i one mogu biti, na primer, komercijalni (.com), edukacioni (.edu), organizacija (.org), ali i zemlje iz kojih veb sajt potiče, Srbija (.rs) ili Hrvatska (.hr). 

Ime veb sajta sami birate i ono mora biti jedinstveno za ekstenziju koju ste izabrali. Ako već postoji eradionica.com, nećete moći da izaberete eradionica kao ime, ukoliko želite da koristite ekstenziju .com. Međutim, ukoliko promenite ekstenziju u, recimo .rs, a na njoj ime eradionica nije zauzeto, možete imati domen eradionica.rs.

Zašto treba izabrati dobar domen?

Kada birate ime veb sajta bitno je da je to ime isto kao i ime vaše kompanije, to ostavlja utisak profesionalnosti i uliva poverenje korisnicima da nisu otišli na pogrešan veb sajt. Ovo ime može biti i skraćenica, ali nikako ne sme biti nešto što nema veze sa vašom kompanijom ili organizacijom.

Što se ekstenzije tiče, glavni razlog za izbor prave ekstenzije je rangiranje na internet pretraživačima, kao što je Google. Pošto ekstenzija predstavlja kategoriju veb sajta, bitno je da izaberete ekstenziju koja će najbolje opisati vaš sajt i pomoći internet pretraživačima da ga pravilno kategorišu. 

Ovde prvo morate da odlučite gde želite da se vaš veb sajt najbolje rangira. Da li će to biti samo u vašoj zemlji, u regionu ili celom svetu. Kada želite da se najbolje rangirate samo u svojoj zemlji, najbolje je izabrati domen te zemlje, što je za Srbiju .rs domen. Ako želite da se rangirate u celom svetu, možete izabrati neki od domena koji će opisati vašu delatnost, kao što su .com, .org i još mnoge druge ekstenzije. Nemojte da mislite da je uvek bolje da se rangirate u celom svetu ili regionu. Ako poslujete samo u svojoj zemlji nema potrebe da se rangirate negde drugde, a time ćete i povećavate svoju konkurenciju.

Pri izboru ekstenzije za domen, bitno je da znate kako Google i ostali pretraživači koriste ekstenziju domena za rangiranje veb sajtova. Domeni se po Google-u dele u dve kategorije:

 1. Regionalne ekstenzije: .rs, .uk, .us
 2. Globalne ekstenzije: .com, .net, .org

Postoje i određene regionalne ekstenzije koje Google posmatra kao globalne. Listu tih ekstenzija možete pogledati ako kliknete OVDE.

Dakle, ako želite da se vaš veb sajt dobro rangira lokalno (na primer u Srbiji) onda ćete izabrati regionalnu ekstenziju, a za Srbiju je to .rs, a ukoliko želite da se vaš sajt dobro rangira globalno (kompletan sadržaj sajta je na engleskom), izaberite neku od ponuđenih globalnih ekstenzija.

Kako proveriti da li je domen slobodan

Video transkript:

 1. Kako proveriti da li je domen dostupan
 2. Da li je domen dostupan ćemo proveriti na veb sajtu www.loopia.rs
 3. Uđite u google.com, pa u polje za pretragu ukucajte loopia i pritisnite dugme Enter na tastaturi
 4. Kliknite na prvi dobijeni rezultat
 5. Kliknite na Domen, pa na Registrujte domen
 6. U polje za pretragu ukucajte ime domena koje želite da koristite (u našem slučaju to će biti eradionica) pa kliknite na Pretraga
 7. Na ovoj strani će biti prikazane se sve postojeće ekstenzije
 8. Ukoliko pored ekstenzije stoji crveno X, to znači da domen za tu ekstenziju nije slobodan. Ukoliko pored ekstenzije stoji zeleni znak štiklirano, to znači da je domen za tu ekstenziju slobodan.

eRadionica klijentima pruža usluge konsultacija pri izboru ekstenzije najbolje za vaš posao, kao i registraciju bilo kog domena u ime klijenta.

Šta je hosting?

Da bi razumeli šta je hosting, moramo da znamo šta je server, pošto su ove dve stvari usko povezane. Server je najobičniji računar na čijem hard disku je snimljen web sajt i koji je programiran tako da kada dobije zahtev da pošalje određene podatke (na primer stranicu web sajta) on odgovara slanjem tih podataka. Računar koji služi kao server je uvek uključen i povezan sa internetom, u suprotnom sajt nije dostupan. Hosting je usluga iznajmljivanja prostora na serveru.

Zašto je bitno izabrati kvalitetan hosting?

Kvalitetan hosting je izuzetno bitan i za to postoji nekoliko razloga. Kada se veb sajt rangira na internet pretraživačima, jedna od najbitnijih stavki je brzina učitavanja. Na ovu brzinu utiču veličina stranica na sajtu, količina slika i da li su te slike optimizovane, da li je kod veb sajta kvalitetno napisan i drugo. Međutim, sve ove stavke mogu biti savršene, ali ako vaš hosting nije dovoljno brz i usporava učitavanje sajta, loše ćete biti rangirani.

Hosting je mesto gde se vaš veb sajt nalazi i ako on nije bezbedan, veb sajt će biti ugrožen i može biti hakovan. Ovo je kritična stavka kvalitetnog hostinga. Kada je bezbednost hostinga na niskom nivou sajt će biti loše rangiran na internet pretraživačima, a ukoliko dođe do hakovanja, vab sajt neće biti dostupan na internetu ili će vam sadržaj biti zaražen virusom ili promenjen. U slučaju ovoga, moraćete da vraćate sajt iz rezervne kopije, pod uslovom da postoji, a sam proces vraćanja može biti komplikovan i dugo trajati.

Hardver, to jest, računari koji služe kao serveri koje vi iznajmljujete kada kupite hosting su takođe veoma bitni. Kada su računari novi, sobe u kojima se oni drže pravilno ohlađene, manja je šansa da dođe do kvara. Ako se računar, na kome se vaš veb sajt nalazi, pokvari i ugasi, vaš sajt neće biti dostupan na internetu.

Kada kupite hosting, vi ne kupujete samo prostor na serveru već i dodatne programe i alate za vođenje i upravljanje veb sajtom, kao i email servis koji možete da koristite za svoju kompaniju. Dobro hosting provajderi nude najbolje programe i alate, a njihovi servisi za email su odlični.

Poslednja stavka koju ćemo pomenuti i koja je naizgled manje bitna, barem dok ne nastane problem, je kvalitet tehničke podrške. Dobri hosting provajderi imaju fenomenalnu tehničku podršku, koja će brzo reagovati kada vam zatreba pomoć i koja će vam uvek izaći u susret.

Primer kako hosting utiče na brzinu učitavanja veb sajta

Video transkript:

 1. Primer kako hosting utiče na brzinu učitavanja veb sajta
 2. Google Chrome ima funkciju koja meri brzinu učitavanja veb sajta. 
 3. Zumiraćemo na deo stranice gde sve vidi ta brzina. Imajte u vidu da vreme učitavanja ne treba da bude više od 3 sekunde.
 4. Primer sajta sa loše optimizovanim kodom na lošem hostingu
 5. Vreme učitavanja je 13.33 sekundi
 6. Sada ćemo vam pokazati primer sajta sa dobro optimizovanim kodom koji se nalazi na kvalitetnom hostingu
 7. Vreme učitavanja je 1.90 sekundi

Mi za naše klijente obezbeđujemo hosting vrhunskih performansi, po sistemu ključ u ruke. U potpunosti vodimo računa o svemu vezanom za hosting, tako da, naši klijenti nemaju tu brigu.

Napišite komentar