Veb sajtovi na Google Business Profilima se gase
Google je 08.01.2024. poslao email svim korisnicima koji imaju kreiran besplatan veb sajt u okviru svog Google Business profila (Google Maps lokacija), u kome ih obaveštava da se besplatni sajtovi gase i da od 01. marta 2024. neće više biti vidljivi za korisnike.
Email od Google sa obaveštenjem da se sajtovi u okviru Google Business profila gase
Email od Google sa obaveštenjem da se sajtovi u okviru Google Business profila gase
Da ne dođe do zabune, ne gase se Google Maps biznis lokacije, već je do sada u okviru lokacija na Google Maps-u postojala opcija da se kreira mini veb sajt. Mnogi su to koristili kao besplatnu zamenu za sajt firme.

Ako niste vlasnik, nemate pravo da se žalite kada se servis ukine

Pisali smo zašto je važno imati sopstveni veb sajt umesto oslanjanja na platforme poput Google Business Profila. Ovaj najnoviji primer po ko zna koji put potvrđuje da smo u pravu!

U današnje digitalno doba, prisustvo na internetu je od ključne važnosti za uspeh poslovanja. Obavštenje o gašenju veb sajtova koji su bili povezani sa Google Business Profilima ponovo je potvrdilo važnost posedovanja sopstvenog veb sajta. Dok se čini privlačno koristiti popularne platforme poput Google Business Profila ili društvenih mreža radi promocije poslovanja, postoje brojne prednosti imati sopstveni veb sajt.

Prvo i najvažnije, vlasništvo nad veb sajtom pruža potpunu kontrolu nad sadržajem i funkcionalnostima. Dok se platforme kao što su Google Business Profili ili društvene mreže mogu promeniti ili ugasiti iznenada, vlasnici veb sajtova imaju potpunu autonomiju nad svojim digitalnim prostorom. To znači da mogu prilagoditi sadržaj, dizajn i funkcionalnosti kako bi pratili promene u poslovanju ili udovoljili novim zahtevima korisnika.

Drugo, sopstveni veb sajt pruža veću profesionalnost i ugled. Dok platforme poput Google Business Profila mogu biti korisne za osnovne informacije o poslovanju, veb sajt omogućava kompanijama da predstave svoju jedinstvenu priču, proizvode i usluge na način koji odražava njihov brend i identitet. To stvara dublji utisak kod posetilaca i potencijalnih klijenata, pomažući u izgradnji poverenja i lojalnosti.

Takođe, veb sajt pruža više mogućnosti za optimizaciju za pretraživače (SEO). Dok su Google Business Profili korisni za lokalno rangiranje i osnovne informacije, veb sajtovi omogućavaju detaljniju optimizaciju ključnih reči, meta opisa, strukturu URL-a i druge tehnike koje pomažu u boljem rangiranju na pretraživačima. Ovo može biti od presudnog značaja za privlačenje novih posetilaca i klijenata.

Kada bi ih uporedili, sopstveni veb sajt pruža veću fleksibilnost i prilagodljivost. Dok su platforme poput Google Business Profila ili društvenih mreža ograničene u pogledu dizajna i funkcionalnosti, veb sajt omogućava kompanijama da implementiraju specifične funkcije ili integracije koje su im potrebne za njihovo poslovanje. To može uključivati online prodaju, rezervaciju termina, blog ili bilo koji drugi element koji doprinosi boljoj korisničkoj interakciji i iskustvu.

Veb sajt je u vašem vlasništvu, sve ostalo može da nestane preko noći

Na kraju dana, iako su platforme poput Google Business Profila i društvenih mreža korisne za promociju poslovanja, posedovanje sopstvenog veb sajta pruža nezamenljive prednosti. Neograničena kontrola, utisak profesionalnosti koji se ostavlja na klijente, optimizacija za pretraživače i fleksibilnost, samo su neki od razloga zbog kojih je bolje imati sopstveni digitalni prostor. Stoga, kompanije bi trebale da ulože u izradu i održavanje veb sajta kao najvažnijeg dela svoje online strategije.

Objavljeno u Veb dizajn

Napišite komentar